Lesní školka tráví spoustu času v lese
7 března, 2018 Novinky Žádné komentáře

Často se setkáváme s tím, že lidé si myslí, že děti v lesní školce jen tak bezcílně běhají po lese. 

Děláte něco s dětmi v lese? 

Les je plný objevovaní, v lese se učíme prožitkem, vidíme v něm střídání všech ročních období, pozorujeme listí, posloucháme ptáky, na jaře sledujeme žáby a jejich vajíčka, chodíme ke studánce, ke zvířátkům… a také se dají v lese číst pohádky, v teplém počasí se dá malovat přírodninami, hrát divadlo, pexeso, učit se říkanky a písničky. A hlavně, učíme se zde jak pečovat o přírodu…

A není to nebezpečné, nechat děti jen tak pobíhat po lese?

V lese máme pevně daná pravidla, dle kterých se řídí jak děti, tak i průvodci/pedagogové. Tato pravidla se učíme hned na začátku roku a připomínáme si je po celou dobu. Nejdůležitější z nich je být na dohled a na doslech. Děti přesně ví, že to znamená, že se mají při své volné hře pohybovat v okolí tak, abychom na ně my, průvodci viděli a oni aby zase viděly na nás. Také má u sebe každý průvodce/pedagog flétničku, a když zahraje melodii, děti ví, že mají přiběhnout nebo zastavit, nebo že se něco děje.

Při cestách lesem máme tzv. zastavovací místa. Je to např. u cesty, u klád, na rozcestí, na mostě, atd. Na těchto místech vždy zastavujeme a čekáme na zbytek skupiny. Starší děti rády běží vepředu a chtějí být první, zároveň však ví, že to nese jistou zodpovědnost a to, že vždy počkají na ty vzadu a domlouvají se, kterou cestou půjdeme dál. Všechny naše děti tato pravidla dodržují, mladší se je učí od starších a také se děti upozorňují navzájem, pokud na nějaké zapomenou.

V poledne jdeme do zázemí na skautskou základnu Kaprálův mlýn, dáme si dobrý oběd a pak odpočíváme.

Více o praktických věcech v Lesince naleznete v příručce pro rodiče.

Written by Lesinka